Activități ce pot fi realizate cu seniorii imobilizați în scaun cu rotile

Plictiseala afectează mulți adulți mai în vârstă, în special cei care trăiesc singuri. Problema se poate complica pentru persoanele care se află în scaune cu rotile. Nefiind capabili să se ridice și să se miște singuri, numărul de activități pe care le pot face este limitat. Cu toate acestea, nu trebuie ca aceste persoane să își petreacă timpul în plictiseală sau singurătate.

Puteți ajuta nu doar la îngrijirea nevoilor fizice ale persoanei în vârstă, ci îi puteți oferi și activități distractive, antrenante, care împiedică plictiseala și aduc mai multă bucurie în viața seniorului. Mai jos sunt prezentate doar câteva idei pentru activitățile ce le puteti face cu persoanele în vârstă imobilizate în scaun cu rotile.

Conversație

Puteți schimba starea de spirit a persoanei pe care o îngrijiți printr-o simplă conversație. Oferiți un punct de interacțiune socială pentru persoanele în vârstă doar vizitându-i în mod regulat. Puteți sta cu seniorul și puteti discuta despre tot ceea ce îl interesează pe acesta. Puteți iniția conversații prin a aduce în discuție subiecte de care se bucură vârstnicul, să discutați despre evenimente curente sau să vă uitați prin albume foto împreună.

Jocuri de cărți și de masă

Vârstnicii cu o fire competitivă se pot bucura de joc cu dumneavoastră. Dacă nu cunoașteți regulile fiecărui joc pe care partenerul dumneavoastră ar dori să îl joace, le puteți învăța, având în senior un profesor și un coechipier fericit. Se pot juca jocuri de cărți, șah, table sau alte jocuri de masă. Trebuie doar să îi provocați interesul.

Plimbări

Chiar și persoanele în vârstă care nu se pot plimba singure se pot bucura de o „plimbare” în cartier. Ieșirea din casă pentru o vreme poate să le îmbunătățească starea de spirit și le permite persoanelor în scaune rulante să se bucure de aer proaspăt și soare, oferindu-le șansa de a socializa cu vecinii sau cunoscuții.

Meşteşuguri

Adulții mai în vârstă cărora le place să meșterească pot continua să se bucure de această activitate alături de dumneavoastră. Puteți aduce fotoliul rulant la masă și puteți pune pe masă sau pe un scaun toate accesoriile de care are nevoie. Puteți meșteri împreună sau puteți fi doar furnizorul de accesorii necesare activității.

Jocul de Puzzle sau cuvinte încrucișate

Jocul de puzzle este o modalitate distractivă de petrecere a timpului și mai ales o activitate care implică atenție și concentrare pentru senior. Își menține astfel atât starea de spirit veselă, cât și capacitățile cognitive și neurologice.

Cititul

Puteți citi împreună cărți pe care vârstnicul le adoră sau, dacă vederea nu mai este atât de bună, îi puteți citi dumneavoastră. În plus, puteți povesti sau comenta, exact ca la un club de lectură, pasajele parcurse deja dintr-o carte.