Glicemia şi diabetul

Zahărul determină apariţia diabetului?

Deşi diabetul a fost numit multă vreme „diabet zaharat”, zahărul nu determină apariţia diabetului.
Diabetul de tipul 1 apare atunci când sistemul imunitar începe să distrugă celulele beta pancreatice care secretă insulina. Factorii care determină dezvoltarea diabetului de tipul 1 sunt anticorpii anti-celule beta, laptele de vacă, genele şi radicalii liberi. Apariţia diabetului de tipul 1 la persoanele predispuse genetic este determinată de unul dintre aceşti factori.

La majoritatea persoanelor care suferă de diabet de tipul 2, corpul produce insulină, dar modul în care utilizează insulina este deficitar. Moştenirea genetică are un rol important în apariţia diabetului de tipul 2, precum şi vârsta, obezitatea şi stilul de viaţă. Persoanele obeze a căror dietă este bogată in calorii şi care nu desfăşoară activităţi fizice sunt mai predispuse la diabetul de tipul 2. În acest caz, prea mult zahăr poate duce la surplus de calorii – la fel, grăsimile consumate în exces.
Rezultatul: creşterea în greutate şi obezitatea, care interferează cu acţiunea insulinei, poate determina apariţia diabetului de tipul 2.
Pentru persoanele care suferă de diabet, glucometrul reprezintă un instrument util în monitorizarea nivelului de zahăr din sânge și în gestionarea mai ușoară a afecțiunii. Indiferent dacă suferiți de diabet tip I sau II, dispozitivele de monitorizare a glicemiei vă pot oferi informații valoroase despre nivelul de zahăr din sânge – dacă este prea scăzut sau prea ridicat.

Ce cantitate de zahar poate consuma o persoană bolnavă de diabet?

Zahărul are calorii, dar foarte puţine vitamine şi minerale.
Alimentele cu un conţinut ridicat de zahăr pot fi bogate şi în grăsimi, ceea ce poate duce la creşterea în greutate şi poate îngreuna controlul diabetului.
Nu există un număr magic de grame de zahăr pe care poţi să le mănânci zilnic, dar este indicat să consumi zahăr în cantităţi moderate.
In tabelul cu valorile nutritiţionale de pe ambalajul alimentelor scrie câte grame de zahăr conţine produsul respectiv. Numărul de grame specificat include atât zaharurile naturale, cât şi pe cele artificiale.
Zaharurile naturale se găsesc în alimente precum strugurii (fructoza) sau laptele (lactoza). Aceste zaharuri furnizează câteva vitamine şi minerale. Zaharurile artificiale, în schimb, sunt adăugate în alimente pentru a le îndulci, de exemplu zahărul în prăjilturi. Acestea furnizează calorii, dar nu şi alte substanţe nutritive. Când citeşti ambalajul, verifică tipul de zahăr pe care îl conţine produsul, dar acordă atenţie mai degrabă cantităţii totale de carbohidraţi decât gramelor de zahăr. Zahărul şi dulciurile îţi sunt permise ocazional, în porţii mici, dacă înlocuieşti, în dietă, alte alimente care conţin carbohidraţi.
Verifică nivelul de zahăr din sânge cu glucometrul Healthy Line pentru a observa efectul alimentelor asupra glicemiei.
Pentru persoanele care suferă de diabet, glucometrul reprezintă un instrument util în monitorizarea nivelului de zahăr din sânge și în gestionarea mai ușoară a afecțiunii. Indiferent dacă suferiți de diabet tip I sau II, dispozitivele de monitorizare a glicemiei vă pot oferi informații valoroase despre nivelul de zahăr din sânge – dacă este prea scăzut sau prea ridicat.

Glucometrele sunt utilizate, la scară largă, în spitale, ambulatorii, cabinete medicale, dar și pentru auto-monitorizare la domiciliu. Dezvoltarea auto-monitorizării glicemiei este, probabil, cel mai important progres în controlul diabetului de la descoperirea insulinei, din anii 1920. Cu cât disponibilitatea glucometrelor pe piață crește, cu atât ne este mai greu să ne imaginăm că gestionarea glicemiei a fost, odată, imposibilă.

Glucometrul Healthyline SHL-G800 este un dispozitiv medical foarte sigur și precis care folosește cea mai nouă tehnologie bio-senzor pentru măsurarea nivelului de glucoză în sânge. Testarea simplă și comodă este realizată în doar 2 pași, cu cea mai mică picătură de sânge prelevată, iar rezultatul măsurătorii este afișat pe un ecran mare în numai 5 secunde și reținut în memoria aparatului.
Best M vă pune la dispoziție pachetul promoțional alcătuit dintr-un glucometru Healthyline SHL-G800 și 2 cutii teste lamele SHL-GS50, pentru a va ușura stilul de viață.